Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΟΣΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΟΥ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ





Τη 10η του μηνός Νοεμβρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Αρσενίου του Καππαδόκου τελειωθέντος το 1924. 

  Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια η ενορία μας εορτάζει τη μνήμη του καθ’ ότι το παρεκκλήσιό της, το οποίο βρίσκεται αριστερά απο τον κυρίως ναό,  είναι αφιερωμένο στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη  .

Ο Όσιος Αρσένιος γεννήθηκε περίπου το 1840 στο χωριό Φάσαρα της Καππαδοκίας. Ως δάσκαλος σπούδασε στη Νίγδη και  τη Σμύρνη. Στα είκοσι έξι του χρόνου εάρη μοναχός στην Ιερά Μόνη Τιμίου Προδρόμου ενώ αργότερα χειρονήθηκε διάκονος και  σε ηλικία τριάντα χρονών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος  στην Καισάρεια  με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτου έχοντας  την ευλογία  του πνευματικού.

Άρχισε πια η πνευματική του δράση να γίνεται μεγαλύτερη και να εξαπλώνεται.  Θεράπευε τον ανθρώπιν πόνο όπου τον συναντόυσε σε χριστιανού και μη χριστιανούς. Βίωνε ολοκληρωτικά και ’’ έπασχε τα Θεία’’ . Ζόυμε με αυταπάρνηση, πρώτα για τον ίδιο το Θεό και μετά για την εικόνα  Του, τον πλησίον. Διάβαζε το Άγιο Ευαγγέλιο σε σοβαρές περιπτώσεις, όπως στους τυφλούς, βουβούς, χωλούς, παραλυτικούς, δαιμονισμένους και γινόντουσαν καλά, μόλις τελείωνε την ανάγνωση.

Εκτός από τα άλλα του χαρίσματα είχε και το προορατικό χάρισμα. Είχε πληροφορηθεί από τον Θεό, πώς θα έφευγαν για την Ελλάδα και έγινε στις 14 Αυγούστου του 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Γνώριζε από προηγουμένως και τον θάνατό του. 
Η αγία του μορφή συνέχεια σκορπούσε Χάρη και παρηγοριά.
Είχε πια εξαϋλωθεί από τους υπερφυσικούς πνευματικούς αγώνες, που έκανε από αγάπη στον Χριστό, καθώς και από τους πολλούς του κόπους για την αγάπη προς το ποίμνιό του, που το εποίμανε πενήντα χρόνια σαν καλός Ποιμένας.

  Λίγες  ημέρες  πριν την εκδημία του ήρθε η Παναγία, τον γύρισε σ’όλο το Άγιο Όρος, τα Μοναστήριαπου τόσο επιθυμούσε να δει  και του είπε ότι σε τρεις ημέρες θα παρουσιαστεί στον Κύριο, που τόσο πολύ αγάπησε και έδωσε όλο του τον εαυτό σ’ Αυτόν.

Με λίγα λόγια αυτός ήταν ο Άγιος Αρσένιος.



                                                                                           .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.