Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: ΠΡΩΤΑΓΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ (5 ιαν 2020)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΤΡΩΝ 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΠΑΤΡΩΝ 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: 
Την Παραμονή των Θεοφανείων μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ξεκινήσει η Πρωτάγιαση για την Ευλογία του Σταυρού και του Αγιασμού στα σπίτια των ενοριτών .
 Σε όλα τα τμήματα της Ενορίας θα υπάρχουν οι Ιερείς οι οποίοι θα είναι ορισμένοι από τον προΐστάμενο του Ιερού Ναού π. Ανδρέα  ώστε να τελέσουν αυτή την πατροπαράδοτη διακονία της Εκκλησίας μας .

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ :


Την παραμονή των Θεοφανίων, νωρίς το πρωί, ψάλλεται στις εκκλησίες η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών. με αναγνώσματα από την Παλαιά Διαθήκη και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, που ονομάζεται και Πρώτος Αγιασμός, Πρωτάγιαση ή Μικρός Αγιασμός, με λογοτεχνικότατες ευχές και ποιητικούς ύμνους.

 Η ευλογία των υδάτων γίνεται μέσα στην εκκλησία, πάνω σε στολισμένη από κλαδιά μικροεξέδρα, όπου έχουν τοποθετηθεί αγγεία με νερό. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ο ιερέας θα πάρει από το αγιασμένο αυτό νερό (τον αγιασμό) και θα βγει στα σπίτια και στα μαγαζιά της ενορίας του, «ν’ αγιάσει» και να διώξει το κακό. Ένας μικρός ή άλλος εκκλησιαστικός βοηθός του κρατά το σικλί (χάλκινο συνήθως δοχείο με τον αγιασμό) και ο παπάς, φορώντας μόνο πετραχήλι και κρατώντας την αγιαστούρα (δέσμη βασιλικού μετά του Σταυρού), ραντίζει εδώ κι εκεί, ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη», το τροπάριο των Θεοφανίων.  Η Παραμονή των Θεοφανίων έχει καθιερωθεί από την Εκκλησία ως ημέρα αυστηράς νηστείας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.