Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021

Η εορτή του Αγίου Μάμαντος στον Ι. Ν. ΑγίαςΤριάδος Πατρών (φωτο)

 


«Τον μεγάλο και ξακουστό Μάμα, την καλλονή των μαρτύρων του Χριστού, τον θερμό προστάτη των τραυματιών, τον ιατρό των φοβερών πόνων και θείο θεραπευτή, αυτόν που καθαρίζει τη δυσωδία των δαιμονικών τραυμάτων και θεραπεύει δωρεάν όσους με πίστη έρχονται κοντά του, αυτόν που δεν υπολόγισε τις φοβερές απειλές των ασεβών τυράννων, αυτόν που δεν θυσίασε όπως ο Άβελ τα καλύτερα πρόβατα, αλλά πρόσφερε τον εαυτό του στον Θεό με την μαρτυρία και τα διάφορα βασανιστήρια», εόρτασε λαμπρά και πανηγυρικά η Ενορία μας τελώντας Ιερά Αγρυπνία κατά την οποία τέθηκε  προς προσκύνηση απότμημα  του Ιερού Λειψάνου του Μεγαλομάρτυρος  Αγίου.   

 Μάρτυρας της Χριστιανοσύνης, η μνήμη του οποίου τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 17 Αυγούστου και από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 2 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μάμας. 

 Ο Μάμας ήταν βοσκός και μαρτύρησε επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270-275), σύμφωνα με τους εγκωμιαστικούς λόγους προς αυτόν του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού. Μορφώθηκε από τον επίσκοπο Καισαρείας και σε ηλικία 12 ετών αποσύρθηκε σ’ ένα σπήλαιο, όπου ζούσε με τα άγρια θηρία.

 Στην πορεία τού χρόνου συνελήφθη από τους στρατιώτες του τοπικού ηγεμόνα Αλέξανδρου και του ζητήθηκε να αποκηρύξει την πίστη του. Ο Μάμας αρνήθηκε και κλείσθηκε στη φυλακή για ένα μήνα, χωρίς νερό και τροφή. Κατόπιν, οδηγήθηκε σ’ ένα αμφιθέατρο και προτού προλάβει να γίνει βορά στα άγρια θηρία, άφησε την τελευταία του πνοή. 


Απολυτίκιο 
Θείον βλάστημα, Μαρτύρων πέλων, ηκολούθησας, ασχέτω πόθω, τοις ενθέοις αληθώς τούτων ίχνεσι και του Σωτήρος κηρύξας το όνομα, εθαυμαστώθης σοφέ δι' αθλήσεως. Μάμα ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.