Μὲ λαμπρότητα πραγματοποιήθησαν οἱ λατρευτικὲς ἐκδηλώσεις στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Νικολάου Κανδάλου Ἀχαΐας μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπὸ τῆς ἱδρύσεως τοῦ, ὡς ἄνω, Ἱεροῦ Ναοῦ.
Τήν Κυριακὴ 15.10.2017, ἐτελέσθη ἡ Θεία Λειτουργία ὑπὸ τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. Χρυσοστόμου μὲ τὴν συμμετοχὴ Ἱερέων καὶ πλήθους Λαοῦ ἀπὸ τὸ χωριὸ καὶ τὴν γύρω περιοχή.
Ὁ Σεβασμιώτατος στὸ κήρυγμά του ἀνεφέρθη στό εὐαγγελικό ἀνάγνωσμα (Παραβολή τοῦ Σπορέως) καί ἀνέλυσε τό Ἱερό Κείμενο καί ἐν συνεχείᾳ ἀνεφέρθη στό μεγάλο γεγονός τοῦ ἑορτασμοῦ τῶν ἑκατό ἐτῶν ἀπό τήν ἀνοικοδόμηση τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Κανδάλου. Μίλησε γιά τούς ἀοιδίμους κτήτορας τοῦ Ναοῦ καί τούς Ἱερεῖς, γιά τούς κόπους καί τίς δυσκολίες πού πέρασαν, γιά τήν βαθειά τους πίστη στό Θεό καί γιά τήν παρακαταθήκη πού μᾶς ἂφησαν.
Ἐπήνεσε τούς κατοίκους τοῦ χωριοῦ καί ὃσους κατάγονται ἀπό τόν Κάνδαλο καί δέν ξεχνοῦν τό χωριό τους.
Ἑστίασε στήν ἀξία τοῦ συνδέσμου μέ τίς πνευματικές ρίζες καί στήν ἀνάγκη διατήρησεως τῆς Ἑλληνορθοδόξου παραδόσεώς μας.
Πρὸ τῆς ἀπολύσεως ὁ Σεβασμιώτατος προεχείρισε α) Πρωτοπρεσβύτερο τὸν π. Ἀνδρέα Γεωργακόπουλο, Συνταξιοῦχο Ἐφημέριο τοῦ ὡς ἄνω Ἱεροῦ Ναοῦ ἐπαινέσας αὐτὸν γιὰ τὸ ζῆλο του καὶ τὴν ἀφοσίωσή του στὴν ἁγία μας Ἐκκλησία καί β) Οἰκονόμο καί τὸν νῦν Ἐφημέριο τῆς Ἐνορίας, π. Κωνσταντῖνο Κατσούλη, εὐχηθείς εἰς αὐτὸν καλλίκαρπο διακονία.
Ἐπίσης μέ λόγια συγκινητικά γιά τήν ἱστορία τῆς Ἑνορίας καί τοῦ χωριοῦ γενικώτερα, ὡμίλησε ὁ αἰδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ἀνδρέας Γεωργακόπουλος, προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Τριάδος Πατρῶν, ὁ ὁποῖος ἓλκει τήν καταγωγή του ἀπό τόν Κάνδαλο.
Στήν Θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν, ὁ Ἐκπρόσωπος τοῦ Περιφερειάρχου Δυτικῆς Ἑλλάδος κ. Ἀποστόλου Κατσιφάρα, ὁ ὁποῖος ἀπουσίαζε στό ἐξωτερικό, ὁ Δήμαρχος Δυτικῆς Ἀχαΐας κ. Χρῖστος Νικολάου καί μέλη τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου καί Ἐκπρόσωποι Ἀρχῶν καί Φορέων.
Ακολουθεί η ομιλία του π. Ανδρέου :
"Σεβασμιότατε, σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί μου αδελφοί συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εορτάσουμε τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κανδάλου Αχαΐας.
Ας κάνουμε μια ιστορική αναδρομή όσον αφορά την ίδρυση του χωριού μας.
Μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων στο χωριό μας έχουμε από το 1903 και μετά. Οι Πρώτοι όμως κάτοικοι- εποχιακοί , ξεκίνησαν να έρχονται από το 1840. Ήταν τρία αδέλφια . Ο Παναγιώτης , ο Νάσος και , ο Σπύρος Γεωργακόπουλος. Ήταν παιδιά του Γιωργάκη, ο οποίος είχε γεννηθεί και είχε μεγαλώσει στη Μάνη. Μάλιστα ήταν ένας από του ς πολεμιστές του Κολοκοτρώνη. Κυνηγημένος λοιπόν από τους Τούρκους γύρω στο 1835 κατέφυγε με την οικογένειά του στον Κάνδαλο Καλαβρύτων όπου έμεινε για λίγο χρονικό διάστημα, γιατί οι Τούρκοι τον ανακάλυψαν και εκεί. Έτσι αναγκάστηκε να φύγει και εγκαταστάθηκε στην Τοπόλοβα ( σήμερα Αγία Παρασκευή). Από το 1840 και μετά τα παιδιά του άρχισαν να φέρνουν στην περιοχή μας τις στάνες τους ώστε να ξεχειμωνιάζουν. Το 1903 τα τρία αδέρφια , ο Παναγιώτης , ο Νάσος και ο Σπύρος εγκαθίστανται μόνιμα με τις οικογένειές τους στην περιοχή μας. Τα παιδιά τους (19 στο σύνολο) δημιούργησαν τις δικές τους οικογένειες συγκρατώντας έτσι το χωριό μας. Αυτός είναι ο πρώτος πυρήνας του Κανδάλου.
Εκκλησία στο χωριό δεν υπήρχε, και οι λατρευτικές ανάγκες των πιστών (εκκλησιασμοί, μυστήρια, τελετές κ.ά.) καλύπτονταν από την εκκλησία και τον ιερέα του κοντινότερου χωριού του Μιχοΐου.
Επειδή η μετάβαση ήταν δύσκολη, και η ευλάβεια και το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων έντονο, προέκυψε η ανάγκη , το χωριό να αποκτήσει τη δική του Εκκλησία. Το πρώτο βήμα έγινε το 1916- 1917 όταν ο Νικολάκης Γεωργακόπουλος , γιός του Νάσου , δώρισε το οικόπεδο, ένα μικρό μέρος του οικοπέδου δωρεά ήταν από τον Ανδρέα Δημητρόπουλο στα οποία βρίσκεται σήμερα ο Ναός μας. Η ανέγερση του Ναού διήρκησε περίπου δύο χρόνια και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο προς τιμήν του δωρητή του οικοπέδου. Στον Ναό βρίσκεται και προσκυνητάρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , τη μνήμη των οποίων τιμούμε κάθε χρόνο . Τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού τελέστηκαν το 1932 από τον Μητροπολίτη Πατρών Αντώνιον Παράσχη, και ιερέας ήταν ο Αλέξιος Οικονομόπουλος. Ο Ναός μας βέβαια δεν είχε δικό του ιερέα. Μέχρι το 1938 εξυπηρετούνταν από τον ιερέα του Μιχοΐου. Το 1938 με τις ενέργειες του Προέδρου του Χωριού Ανδρέου Γεωργακοπούλου και των κατοίκων , η Εκκλησία μας έγινε ενορία με μόνιμο ιερέα. Σήμερα ο Ναός του Αγίου Νικολάου είναι ο κοιμητηριακός Ναός του Χωριού μας. Ενοριακός Ναός από το 1951 είναι ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο σχεδόν του Χωριού μας.
Πρώτος Ιερέας ήταν ο π. Ιωάννης Παπαδόπουλος που υπηρέτησε από το 1938- 1976. Ακολούθησαν οι Ιερείς: Γεώργιος Ανδριακόπουλος, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, Διονύσιος Αλεξόπουλος και σήμερα διακονεί την εκκλησία μας ο ευλαβής, φιλακόλουθος και αγαπητός ιερεύς Κωνσταντίνος Κατσούλης.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω Εσάς Σεβασμιότατε για την Τιμή που μας κάνατε να έλθετε στο φτωχό και ταπεινό χωριό μας, να μας ευλογήσετε και να μας δώσετε αυτή τη μεγάλη χαρά. Ευχόμαστε ο Καλός Θεός να σας στηρίζει , να σας ενδυναμώνει και να σας χαριτώνει για πολλά χρόνια και να ποιμένετε την Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών .
Τα Έτη Σας Πολλά και Ευλογημένα "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.